Kinderyoga is hip!

27-06-2017

Een tijdje geleden heb ik mijn praktisch (en ook theoretisch) examen kinderyoga gedaan. Dit betekent dat je een volledige les zelf in elkaar mag boksen. Ik koos het thema China en al snel bleek het een heel dankbaar thema te zijn waar je veel rond kan doen. Chinese kinderen doen bijvoorbeeld elke ochtend gymnastiek en krijgen soms ook ooggymnastiek. Ook volwassenen doen 's ochtends aan gymnastiek, Tai chi (Tai ji). Mijn les werd goed bevonden door mijn leerkracht en ik ben nu in het bezit van mijn diploma. Bedankt Nancy de Smet! Het was heel verrijkend om de lessen van mijn medestudenten te zien. Daarnaast was ik aangenaam verrast door het positieve effect van de lessen op mij als volwassene. Je komt jezelf wel eens tegen.

Ondertussen heb ik al enkele lesjes kinderyoga achter de rug en kreeg ik veel positieve reacties. Er hangt echter nog een geitenwollensokkenimago over yoga en kinderyoga. Terwijl dit niet het geval is. Kinderyoga is een speelse mix van ademhalingsspelletjes, concentratie-oefeningen, yogahoudingen, een crea-moment, massage en een eindvisualisatie. Speelsheid, en rust staan centraal. De leerlingen en de leerkrachten waren heel enthousiast. De meeste leerlingen geven aan dat het soms te druk is op school en de leerkrachten bevestigen dit. Verder leggen ze de lat enorm hoog voor zichzelf of wordt deze hoog gelegd door de ouders, het onderwijssysteem, de maatschappij ... Nu rijst natuurlijk de vraag hoe we hiermee zullen omgaan, welke tools we leerlingen en leerkrachten kunnen aanreiken.

Ik verwacht zeker niet dat kinderen of jongeren uren zitten te mediteren of yogahoudingen aannemen. Het loopt nu ook niet altijd van een leien dakje voor de Chinezen en hun kinderen. Kinderen moeten echter kinds kunnen blijven en jongeren moeten kunnen puberen. We durven dit wel eens uit het oog te verliezen. Met veel plezier wens ik hen een zorgeloze jeugd toe en tijd en ruimte om te kunnen experimenteren, zoals ik (en we allemaal) heb(ben) gedaan.

Toch denk ik dat het zeer belangrijk is dat we de jeugd leren omgaan met de druk in onze huidige maatschappij. Steeds meer jongeren hebben te kampen met psychische problemen. Denken we maar aan de campagne Te gek!?, rode neuzenactie ...  Dit zijn zeer mooie initiatieven, maar deze bieden hulp als jongeren al met een probleem te maken hebben.

Preventief is het aanbod naar mijn mening gering. Daarom wil ik kinder-en tieneryoga promoten en op de kaart zetten. Kinderyoga is een goede ondersteuning voor de lichamelijke en emotionele ontwikkeling. Beide aspecten komen aan bod. Op deze manier houdt men het lichaam soepel en verbetert men de motoriek en de concentratie. Het is vanzelfsprekend dat de yoga oefeningen zijn aangepast aan de mogelijkheden en de interesses van de kinderen of jongeren. 

Relax in de klas krijgt steeds meer aandacht en aanvragen van scholen. Dit kan ik alleen maar toejuichen. Verder zijn er natuurlijk talloze privé-initiatieven die proberen te overleven, want het is niet zo evident om hiermee je boterham (goed) te verdienen. Nu kan je misschien suggereren dat dit niet echt strookt met de yogafilosofie, maar we proberen toch allemaal onze kost te verdienen? Ik zou dit natuurlijk ook als hobby kunnen uitoefenen. Zou het een utopie zijn hier mijn broodwinning van te willen maken?

"Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken." (Confucius)

Nu is het: "Doe het werk dat bij je past en je hoeft nooit meer te werken."

Vragen? Interesse? Of wil je gewoon even je verhaal kwijt, geef maar een seintje!